http://Link-exchange.comxa.com

DRACULA BISTRITEANUL

Banuiesc ca toata lumea stie vag sau in detaliu cine e Dracula. Pentru cei ce nu stiu Dracula reprezinta poate cel mai de succes vampir al lumii (personal cred ca il bate pe Edward Cullen).
Bram Stoker este numele scriitorului din Marea Britanie (la origine Irlandez) care practic a inventat acest personaj odata cu publicarea romanului DRACULA in anul 1867.
 Pana aici toate bune si frumoase Bram Stoker scrie o carte sa zicem horror (care dupa unele surse se vinde cel mai bine de-a lungul timpului dupa biblie,ceea ce ma indoiesc) cu puternice accente de mitologie,istorie si chiar geografie a Romaniei si nu numai (europeana  ar fi mai corect spus dar cu precadere romaneasca)
 Toata lumea leaga acest personaj de Vlad Tepes (sangerosul domnitor subliniez al TARILOR ROMANE). In esenta aceasta analogie a fost creata de insusi autor care desi doreste in prima faza sa-si numeasca personajul insetat de sange drept Lord Wampyr revine asupra acestei decizii dupa ce gaseste numele lui Tepes.
 De unde pana unde Dracula= Vlad Tepes?,referindu-ma aici strict la nivel de nume,iar raspunsul este foarte simplu: Vlad Tepes este cunoscut si sub numele de Vlad Dracu denumire data de taranii romani care recunosteau in blazonul reprezentand un dragon (insemnul ordinului secret numit Ordinul Dragonului din care Tepes facea parte) pe necuratul.
 Ce vreu defapt sa spun este ca Vlad Tepes in afara de faptul ca eventual genereaza intr-un fel numele lui Dracula si viata lui anterioara (autorul face cateva referiri la date din istoria romanilor ca razboaiele cu Imperiul Otoman sau metodele mai putin ortodoxe de torutura folosite de Tepes ) nu are nimic in comun cu acesta de exemplu castele sau eu stiu ce locatii.
 Nu stiu cati dintre voi stiu dar cartea lui Bram Stoker amplaseaza castelul lui Dracula undeva in Pasul Tihuţa (judetul Bistrita-Nasaud). Autorul precizeaza clar ca Jonathan Harker (unul din personaje) porneste din Londra intr-o calatorie de afaceri avand ca destinatie castelul contelui Dracula  din Transivania. Harker calatoreste cu trenul si caleasca si petrece o noapte intr-un han din Bistrita numit Coroana de aur ca mai apoi in zori de zi sa ia caleasca si sa traverseze trecatoarea Bîrgaului ajungand astfel la destinatie.

 Deci cartea domnului Stoker atesta castelul ca existand in Bistrita Nasaud nu Sibiu ,Sighisoara, Brasov sau mai stiu eu unde. Tin dealtfel sa mentionez faptul ca (ministerul de externe am impresia) a construit (1974) un hotel in Bistrita cu numele Coroana de Aur si respectiv un altul aproape de Pasul Tihuta cu numele Dracula (ultimul dintre ele cu aliura  de castel) copiind astfel imaginile din cartea lui Bram Stoker. Insiruirea de sate  din carte ,la fel, poate fi observata foarte usor pe harta.

 Cu toate ca Branul e mai spectaculos iar de cetatea Poenari nici nu mai incape in vorba adevaratul topos al actiunii romanului este Bistrita chiar daca politica turistica de la momentul actual nu prea aminteste acest lucru.

Dracula intr-o lume in  care Romania parca nu mai apare pe harta  reprezinta un blazon  sau de ce nu un mijloc de a atrage turisti.Cu toate acestea un anumit  Dennis McIntyre presedinte al Bram Stoker s Dracula Organisation (o organizatie care habar nu am ce-si propune) afirma ca povestea lui Stoker ar fi mai mult una de inspiratie pur irlandeza decat romaneasca si ca sangerosul Dracula ar fi de fapt copia fidela a unui sangeros baron irlandez din secolul 19 mai mult in opinia lui Dracula vine din irlandezul Droch Ola ce se traduce  prin sange rau. CE GLUMA BUNA!!


 Nu pot contesta e o coincidenta al naibii de buna insa referirile la spatiul romanesc transilvanean precum si cele facute la trecutul istoric al lui Vlad Tepes si implicit al Romaniei fac din romanul lui Bram Stoker un roman al unui strain care are la baza Romania. Corectati-ma daca gresesc insa eu nu cunosc si alt exemplu de acest gen. Simplu fapt ca face referire la Transilvania m-a facut sa cred ca e mai tare ca Twilight-ul lui S. Meyer =))))

0 comentarii:

review www.atematic.blogspot.com on alexa.com xoxHits.com - free counter service Bloguri, Bloggeri si Cititori
 


ATEMATIC - Templates Novo Blogger 2008 | Tested by Blogger Templates | Rewards Credit Cards