http://Link-exchange.comxa.com

DRACULA BISTRITEANUL

Banuiesc ca toata lumea stie vag sau in detaliu cine e Dracula. Pentru cei ce nu stiu Dracula reprezinta poate cel mai de succes vampir al lumii (personal cred ca il bate pe Edward Cullen).
Bram Stoker este numele scriitorului din Marea Britanie (la origine Irlandez) care practic a inventat acest personaj odata cu publicarea romanului DRACULA in anul 1867.
 Pana aici toate bune si frumoase Bram Stoker scrie o carte sa zicem horror (care dupa unele surse se vinde cel mai bine de-a lungul timpului dupa biblie,ceea ce ma indoiesc) cu puternice accente de mitologie,istorie si chiar geografie a Romaniei si nu numai (europeana  ar fi mai corect spus dar cu precadere romaneasca)
 Toata lumea leaga acest personaj de Vlad Tepes (sangerosul domnitor subliniez al TARILOR ROMANE). In esenta aceasta analogie a fost creata de insusi autor care desi doreste in prima faza sa-si numeasca personajul insetat de sange drept Lord Wampyr revine asupra acestei decizii dupa ce gaseste numele lui Tepes.
 De unde pana unde Dracula= Vlad Tepes?,referindu-ma aici strict la nivel de nume,iar raspunsul este foarte simplu: Vlad Tepes este cunoscut si sub numele de Vlad Dracu denumire data de taranii romani care recunosteau in blazonul reprezentand un dragon (insemnul ordinului secret numit Ordinul Dragonului din care Tepes facea parte) pe necuratul.
 Ce vreu defapt sa spun este ca Vlad Tepes in afara de faptul ca eventual genereaza intr-un fel numele lui Dracula si viata lui anterioara (autorul face cateva referiri la date din istoria romanilor ca razboaiele cu Imperiul Otoman sau metodele mai putin ortodoxe de torutura folosite de Tepes ) nu are nimic in comun cu acesta de exemplu castele sau eu stiu ce locatii.
 Nu stiu cati dintre voi stiu dar cartea lui Bram Stoker amplaseaza castelul lui Dracula undeva in Pasul Tihuţa (judetul Bistrita-Nasaud). Autorul precizeaza clar ca Jonathan Harker (unul din personaje) porneste din Londra intr-o calatorie de afaceri avand ca destinatie castelul contelui Dracula  din Transivania. Harker calatoreste cu trenul si caleasca si petrece o noapte intr-un han din Bistrita numit Coroana de aur ca mai apoi in zori de zi sa ia caleasca si sa traverseze trecatoarea Bîrgaului ajungand astfel la destinatie.

 Deci cartea domnului Stoker atesta castelul ca existand in Bistrita Nasaud nu Sibiu ,Sighisoara, Brasov sau mai stiu eu unde. Tin dealtfel sa mentionez faptul ca (ministerul de externe am impresia) a construit (1974) un hotel in Bistrita cu numele Coroana de Aur si respectiv un altul aproape de Pasul Tihuta cu numele Dracula (ultimul dintre ele cu aliura  de castel) copiind astfel imaginile din cartea lui Bram Stoker. Insiruirea de sate  din carte ,la fel, poate fi observata foarte usor pe harta.

 Cu toate ca Branul e mai spectaculos iar de cetatea Poenari nici nu mai incape in vorba adevaratul topos al actiunii romanului este Bistrita chiar daca politica turistica de la momentul actual nu prea aminteste acest lucru.

Dracula intr-o lume in  care Romania parca nu mai apare pe harta  reprezinta un blazon  sau de ce nu un mijloc de a atrage turisti.Cu toate acestea un anumit  Dennis McIntyre presedinte al Bram Stoker s Dracula Organisation (o organizatie care habar nu am ce-si propune) afirma ca povestea lui Stoker ar fi mai mult una de inspiratie pur irlandeza decat romaneasca si ca sangerosul Dracula ar fi de fapt copia fidela a unui sangeros baron irlandez din secolul 19 mai mult in opinia lui Dracula vine din irlandezul Droch Ola ce se traduce  prin sange rau. CE GLUMA BUNA!!


 Nu pot contesta e o coincidenta al naibii de buna insa referirile la spatiul romanesc transilvanean precum si cele facute la trecutul istoric al lui Vlad Tepes si implicit al Romaniei fac din romanul lui Bram Stoker un roman al unui strain care are la baza Romania. Corectati-ma daca gresesc insa eu nu cunosc si alt exemplu de acest gen. Simplu fapt ca face referire la Transilvania m-a facut sa cred ca e mai tare ca Twilight-ul lui S. Meyer =))))

ROMANIA-N PIELEA EI









  


















 Nu stiu daca a-ti aflat despre acest site http://www.incogniterra.org (Nu stiu de ce dar am impresia ca eu aflu ultimul depre astfel de site-uri) insa m-am simtit nevoit sa-l evidentiez printr-un post. Practic Romania recunoastem sau nu e o tara "pe duca" (putem spune asta aproape din orice punct am privi problema) sunt de parere ca cel mai de pret lucru ce ramane Romaniei in zilele acestea e natura sau mai bine spus peisajul natural. Nu spun ca atat are Romania-natura frumoasa si punct, spun ca Romania are oameni de valoare (spre exempu) care insa fie pleaca satuli  de sistem fie raman si lupta cu el fara niciun rezultat sau in fine raman si sunt corupti de sistem, lista exemplelor ar putea continua dar ele nu-si au locul aici (pentru ca vorbim de natura).
Nu sunt omul potrivit pentru asemenea remarci , cu toate aceste imi asum responsabilitatea pentru ceea ce scriu.
  Revenind la site-ul de mai spus tot ce vroiam sa spun e ca el reprezinta un soi de album foto si nu numai, al romaniei si ca merita a fi vazut. Vazand pozele de pe site raman cu un gust amar gandindu-ma la turismul romanesc care nu reuseste sa fructifice nimic aproape din tote resursele "puse la dispozitie". Dar  deh poate ne-om trezi si noi candva.

CHIAR CA I-A LIPSIT

Citisem acum cateva zile o stire, pe care nu stiu momentan cum sa o cataloghez. Intru-n fel consternat dar si impresionat in acelasi timp aflam povestea unui vietnamez a carei sotie murise undeva prin anul 2003, pana aici toate bune si normale lucruri problema e ca tipul nostru imediat dupa ce faptul regretabil se petrecuse a inceput sa-si petreaca noptile in cimitir. Nu ca un zombi sau ceva asemanator ci mai exact dormea pe mormantul sotiei sale-noaptea. Infricosator sau nu pe domnul cu pricina nu l-a deranjat nimic legat de lume a de dincolo sau de atmosfera cam sumbra din "dormitorul" sau. Ceea ce l-a deranjat insa au fost conditiile meteo fapt ce l-a impins pe vietnamez sa se gandeasca la saparea unui tunel dupa spusele lui astfel se micsora si distanta dintre ei si el scapa si de vremea rea (EINSTEIN!!). Tunelul insa a ramas la stadiul de proiect copii barbatului afland despre obiceiurile,si "vizitele amoroase" ale tatalui lor i-au interzis acestuia sa mai mearga la cimitir.
Nu stiu cum vi se pare povestea pana acum gotico-romantica, sau poate doar deplasata dar faptul ca dupa aproximativ un an tipul revine in cimitir si de data asta dezgroapa ramasitele sotiei si le duce acasa impinge povestea la limita extrema. Practic vietnamezul a fost prins facand toate acestea la ceva timp dupa moartea sotiei, deci a petrecut ceva timp alaturi de oasele acesteia.
Ce pot sa sper in final e ca tot ce facea el acolo era din pura iubire si nu si alte dorinte "deshuchiate". Oricum nu stiu daca deja ati auzit despre tipul cu pricina sa nu insa mie mi-a lasat o impresie destul de ciudata.

firstborn

De ceva vreme incoace imi fac curaj sa construiesc "blogul personal"...in sfarsit am reusit!!! Fara prea mari sperante sau aspiratii pentru obiectul muncii mele (spun asta pentru ca o sa existe infinit de multe persoane care sa nu aprecieze ceea ce fac sau macar sa intoarca privirea spre ceea ce fac) urmeaza practic "chinul" primei postari. Personal nu stiu daca fiecare blogger s-a izbit de aceasta problema insa la mine in mod clar a scrie prima postare e un adevarat travaliu. Daca bloggeri care citesc asta au intampinat acelesi probleme sau daca la ei pusi fiind in aceeasi situatie primul post a fost ceva natural, izvorat din providenta divina,imaginati-va cum e sa incerci sa scri ceva concret, solid, lizibil, sau mai bine spus expresiv neavand o tema anume.
Unii o sa spuna acum "bine frate de ce nu ai gasit o tema -te tot plangi -mare lucru -neinspiratule".In fond toate astea-s adevarate insa nu intentionez sa public despre ceva la caterinca,tutoriale,durerea indurata traind in romania, prostia ce abunda in patria natala, ajutor pentru examene, tratate de ortodoxism, cum sa mancam sanatos, kamasutra, metode de agatat etc.nu pentru ca subiectele sunt epuizate (mai ales cel cu prostia in Romania) sau pentru ca netu-i plin de asa ceva (nu zic nici ca n-ar fi) ci doar din simplul fapt ca nu am gasit inca o tema reprezentativa ca sa zic asa. Daca pe parcurs muza inspirativa ma va ajuta sa gasesc ceva o sa va anunt pana atunci o sa postez tot ce-mi vine la mana tot ce-mi convine si ce nu, impresii, pareri, opinii. Daca vrei citesti daca nu,nu. Sigur nu am captat prea multa atentie cu primul post dar asta e. Am tras de el mult pana a iesit.

review www.atematic.blogspot.com on alexa.com xoxHits.com - free counter service Bloguri, Bloggeri si Cititori
 


ATEMATIC - Templates Novo Blogger 2008 | Tested by Blogger Templates | Rewards Credit Cards